Elk jaar op 8 april, de dag dat Markelo is bevrijd, leggen de leerlingen van de groepen 8 van de Markelose basisscholen bloemen op alle 24 oorlogsgraven op het Ereveld van de Algemene Begraafplaats en bij het Gemeentelijk Monument op het Burgemeester de Beaufortplein. Op dit monument staan de namen van alle 49 tijdens WO2 wonende of verblijvende oorlogsslachtoffers in Markelo. Deze namen worden voorgelezen door enkele leerlingen. De oorlogsgraven en het Gemeentelijk Monument zijn door de leerlingen geadopteerd in het kader van de landelijke actie Adopteer een Monument. Op verzoek van de Stichting zijn in 2019 de namen op het Monument aangepast en is het Monument opgeknapt.

Ook dit jaar hebben de leerlingen tulpen gelegd op de graven op het ereveld van de Algemene Begraafplaats en bij het Gemeentelijk Monument op het Burgemeester de Beaufortplein.

Er werd aandachtig geluisterd naar Henk Bomhof, die gepassioneerd kon vertellen over de achtergrond van de graven op het Ereveld.

In verband met de beperkende coronamaatregelen konden niet alle scholen gelijktijdig aanwezig zijn.

Over ons

De doelstelling van de stichting is om de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden en de vrijheid te vieren. Om zo huidige en toekomstige generaties er bewust van te maken dat onze vrijheid geen vanzelfsprekendheid is en niet zonder slachtoffers tot stand is gekomen.

Contact

Stichting Herdenken en Vieren Vrijheid Markelo
 info@vrijheidmarkelo.nl

Social Media