Op vrijdag 8 april is het 77 jaar geleden dat Markelo is bevrijd. In het kader van het project Adopteer een Monument leggen 85 leerlingen van groep acht van alle vijf Markelose basisscholen dan bloemen bij de Oorlogsgraven op het Ereveld en bij het Gemeentelijk Oorlogsmonument op Het Beaufortplein. Alle namen van de 49 Markelose en in Markelo omgekomen oorlogsslachtoffers worden voorgelezen door Sanne Opdam en Nick Woestenenk van OBS Stokkum.

De herdenking wordt dit jaar bijgewoond door de ambassadeur van Nieuw-Zeeland, H.E. Mrs. Susannah Gordon en de Canadian Defence Attaché, Colonel Marc LaFortune. Beiden zijn dit jaar benoemd in deze functies in Nederland en in dat kader uitgenodigd om kennis te maken met Markelo. Zij zullen een woordje richten tot de kinderen en ook bloemen leggen op het Ereveld.

Op het Ereveld liggen vier Nieuw-Zeelandse piloten begraven, zij zijn omgekomen zijn toen hun Stirling bommenwerper, een toestel van de Nieuw-Zeelandse Luchtmacht, op 23 juni 1943 aan de Traasweg neerstortte. In 2008 is op de crashlocatie het vliegtuigmotormonument onthuld door de toenmalige Nieuw-Zeelandse ambassadeur en sindsdien wordt elke vijf jaar de Fallen Airmen Memorial gehouden waarvoor alle nabestaanden uitgenodigd worden.

Markelo is op 8 april 1945 door de Canadezen bevrijd. Het Canada Comité en haar voorganger Welcome again Veterans, hebben jarenlang de veteranen uitgenodigd en gehuisvest bij hun bezoek aan Nederland. Hierbij zijn langdurige contacten ontstaan.

De plechtigheid begint om 10.00 uur op de Algemene Begraafplaats, aansluitend worden bij het Gemeentelijk monument op het Beaufortplein ook bloemen gelegd.

Deze Herdenking wordt georganiseerd door de Markelose Basisscholen en de Stichting Herdenken en Vieren Vrijheid Markelo.

Om Vrijheid te vieren vragen we de Markelose bevolking om aanstaande vrijdag massaal de Nederlandse vlag uit te hangen!

Over ons

De doelstelling van de stichting is om de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden en de vrijheid te vieren. Om zo huidige en toekomstige generaties er bewust van te maken dat onze vrijheid geen vanzelfsprekendheid is en niet zonder slachtoffers tot stand is gekomen.

Contact

Stichting Herdenken en Vieren Vrijheid Markelo
 info@vrijheidmarkelo.nl

Social Media