Dit voorjaar is het 80 jaar geleden dat er in het buitengebied van Markelo drie geallieerde bommenwerpers zijn neergestort. Hierbij zijn 17 van de 21 bemanningsleden om het leven gekomen, één wordt vermist en drie hebben de crashes overleefd. De 17 slachtoffers uit Groot-Brittannië, Australië en Nieuw-Zeeland vonden hun laatste rustplaats op het Ereveld van de Algemene Begraafplaats op de hoek van Goorseweg/Nachtegaallaan in Markelo.

Om deze helden te herdenken organiseren wij de

Fallen Airmen Memorial op zaterdag 15 april 2023 om 14.00 uur op de Algemene Begraafplaats

Leden van de Koninklijke Luchtmacht Groep Luchtmacht Reserve ondersteunen deze Herdenking met een erewacht en kransdragers. Het Fanfare Koperensemble en de Highland Valley Pipes & Drums zorgen voor de muzikale begeleiding. Ook is er een Flypast door twee historische vliegtuigen van de Koninklijke Luchtmacht Historische Vlucht.

Tijdens de Memorial herdenken we ook de bevrijding van Markelo door het Canadese Regiment Fusiliers Mont-Royal. Omdat 8 april dit jaar op Paaszaterdag valt is deze herdenking verplaatst naar 15 april. De leerlingen van groep 8 van alle Markelose basisscholen zijn hiervoor uitgenodigd.

Ook zullen vertegenwoordigers van de Ambassades en de Luchtmachten van Groot-Brittannië, Australië, Nieuw-Zeeland, Canada en Nederland aanwezig zijn.

De Herdenking zal worden bijgewoond door een aantal nabestaanden van de omgekomen slachtoffers. Voor onderdak van deze nabestaanden worden nog enkele gastgezinnen gezocht van vrijdag 14 april tot zondag 16 april. Gastgezinnen kunnen zich aanmelden via info@vrijheidmarkelo.nl.

Belangstellenden zijn van harte welkom om deze speciale Herdenking bij te wonen.

Over ons

De doelstelling van de stichting is om de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden en de vrijheid te vieren. Om zo huidige en toekomstige generaties er bewust van te maken dat onze vrijheid geen vanzelfsprekendheid is en niet zonder slachtoffers tot stand is gekomen.

Contact

Stichting Herdenken en Vieren Vrijheid Markelo
 info@vrijheidmarkelo.nl

Social Media