Klik hier om de foto’s te bekijken die gemaakt zijn tijdens de herdenking op zaterdag 15 april. Voor de film klikt u hier.


Op zaterdag 15 april 2023 werd herdacht dat 80 jaar geleden in het buitengebied van Markelo drie geallieerde bommenwerpers zijn neergestort. Hierbij zijn 17 van de 21 bemanningsleden om het leven gekomen, één wordt vermist en drie hebben de crashes overleefd. De 17 slachtoffers uit Groot-Brittannië, Australië en Nieuw-Zeeland vonden hun laatste rustplaats op het Ereveld van de Algemene Begraafplaats in Markelo.

De indrukwekkende herdenking werd bijgewoond door een aantal nabestaanden van de omgekomen slachtoffers. Ook waren vertegenwoordigers van de Ambassades en de Luchtmachten van Groot-Brittannië, Australië, Nieuw-Zeeland, Canada en Nederland aanwezig, alsmede de vlaggendragers van de Royal British Legion Branch 3623 en de Canadian Legion Branch 005.

Basisschoolleerlingen legden bloemen bij de graven van de omgekomen bemanningsleden.

Leden van de Koninklijke Luchtmacht Groep Luchtmacht Reserve en van het Korps Nationale Reserve ondersteunden de herdenking met een erewacht en kransdragers. De muzikale begeleidin werd verzorgd door het Fanfare Koperensemble en de Highland Valley Pipes & Drums.

Twee vliegtuigen van de Koninklijke Luchtmacht Historische Vlucht verzorgden een drievoudige Flypass over het Ereveld.

Over ons

De doelstelling van de stichting is om de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden en de vrijheid te vieren. Om zo huidige en toekomstige generaties er bewust van te maken dat onze vrijheid geen vanzelfsprekendheid is en niet zonder slachtoffers tot stand is gekomen.

Contact

Stichting Herdenken en Vieren Vrijheid Markelo
 info@vrijheidmarkelo.nl

Social Media