Over het ontstaan van de FAMM

De Stichting Fallen Airmen Memorial Markelo is in 2008 opgericht na de onthulling van het Stirlingmotor-monument op de Kattenberg door de Nieuwzeelandse Ambassadeur H.E. Ms. Rachel Fry en de zoon en schoondochter van Flight Sergeant W.F. Wilcockson, de omgekomen navigator van de Stirling EF399 AA-O.
Hierna werd een onderzoek gestart naar alle drie bommenwerpers, die in 1943 in het buitengebied van Markelo zijn neergestort. Zeventien geallieerde oorlogsgraven op het Ereveld van de Algemene Begraafplaats van Markelo zijn daarvan de stille getuigen.

Het onderzoek richtte zich, behalve op de herkomst van de drie bommenwerpers, hoofdzakelijk op het traceren van nabestaanden van de in totaal 21 bemanningsleden. Via hen is heel veel informatie en fotomateriaal verkregen dat tot dan toe niet bekend was in Markelo.

Door deze aanvullingen zijn inmiddels de persoonlijke achtergronden van 20 van de 21 vliegeniers bekend en wordt er bij alle herdenkingen bij elke grafsteen een gezicht geplaatst.

Het propellermonument op het Ereveld

In juni 2013, bij de 70-jarige herdenking werd er, dankzij de medewerking van de Commonwealth War Graves Commission (CWGC) en de Gemeente Hof van Twente, een propellermonument onthuld op het Ereveld als eerbetoon aan de omgekomen vliegeniers.

Elke 5 jaar wordt er een grote herdenking gehouden, waarbij alle nabestaanden van de omgekomen vliegeniers uit Groot Britannie, Nieuw Zeeland en Australie worden uitgenodigd. Zij krijgen gratis onderdak bij Markelose gastgezinnen. Inmiddels zijn er meer dan 100 nabestaanden in Markelo geweest om de Herdenkingen mee te maken en het graf van hun dierbare te bezoeken.