De herdenking op het Burgemeester de Beaufortplein begint dit jaar een half uur eerder dan gebruikelijk. Vanaf 18.45 uur zorgt De Fanfare voor muzikale begeleiding. Om 18.50 uur volgt een toespraak door burgemeester Ellen Nauta, waarna muziek en een bloemlegging plaatsvinden. Stipt om 19.00 uur houdt men twee minuten stilte, gevolgd door het spelen van het Wilhelmus. Daarna vertrekt men gezamenlijk richting de Markeloseberg voor de tweede herdenking.

Op de Markeloseberg start het programma om 19.25 uur. Terwijl de stille tocht arriveert, klinkt er koraalmuziek, verzorgd door De Fanfare. Om 19.30 uur opent Jack Blom, voorzitter van de Stichting Overijssels Verzetsmonument 1940-1945, de herdenking. Aansluitend, om 19.35 uur, volgt een muzikale bijdrage van de Drums & Pipesband. Om 19.40 uur houdt Ank Bijleveld-Schouten de herdenkingsrede. Hierna brengt De Fanfare opnieuw koraalmuziek ten gehore. Rond 19.55 uur dragen Hugo Voortman en Wim Gennissen, leerlingen van Elserike, een gedicht voor. Precies om 20.00 uur klinkt het signaal ‘Geef Acht’, gevolgd door twee minuten stilte. Direct daarna, om 20.03 uur, klinkt ‘Taptoe’ en wordt het eerste couplet van het Wilhelmus a capella gezongen door lyrische sopraan Sandra Fluttert. Aansluitend vinden de kranslegging en het traditionele defilé langs het monument plaats. Iedereen is van harte uitgenodigd hierbij aanwezig te zijn.

Op 5 mei steken we de vlag uit om de vrijheid uit te dragen en als eerbetoon aan hen die ons 80 jaar geleden hebben bevrijd. De vlag (zonder wimpel) mag worden uitgestoken van zonsopgang tot zonsondergang.

Over ons

De doelstelling van de stichting is om de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden en de vrijheid te vieren. Om zo huidige en toekomstige generaties er bewust van te maken dat onze vrijheid geen vanzelfsprekendheid is en niet zonder slachtoffers tot stand is gekomen.

Contact

Stichting Herdenken en Vieren Vrijheid Markelo
 info@vrijheidmarkelo.nl

Social Media